Kayıtlarda yerleşim izleri M.Ö. 8000’e, neolitik devreye uzanan Didim’ in benim bulabildiğim ilk ismi ikizler anlamına gelen ”Didyma”dır.
Çapkınlıkları ile ünlü tanrı Zeus, Kıskanç karısı tanrıça Hera’ya rağmen, titan Leto’yu, ikiz çocukları Apollo ve Artemis’ e hamile bırakır. Hera bunu öğrendiğinde ise öfkeden, kıskançlıktan deliye döner ve ”Güneşin doğduğu bütün yerlerde doğuramasın” der.
Leto’yu, Hera’nın hışmından korumak isteyen Zeus ise onu bıldırcına çevirir. Doğum zamanı geldiğinde, Leto tüm dünyayı dolaşır ama Hera’nın öfkesinden korkan yeryüzü ona izin vermez.
Leto’nun çaresizliğini gören Tanrı Poseidon ona acır ve Mykonos yakınındaki Delos kayalıklarında, üç uçlu yabasını denize vurarak çıkardığı dalga ile bir kubbe oluşturur.

Leto önce Artemis’i doğurur, dokuz gün sonra ise Artemis’ in yardımıyla Apollon’u. Halk da, ikizlere ithafen bu bölgeye Didyma der.
İşte Didim’in ilk isminin hikayesi.
Tarih boyunca Didim pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mikenler, Giritliler, Aka kolonileri, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Haçlı seferlerinin ilkinden sonra yeniden Bizanslılar.
Menteşe Beyliği döneminde ise başkent.
Osmanlılara 1415′ de geçtiğinde ise adı Yeronda- Yoran…
Sadece medeniyetleri ağırlamamış Didim. Savaşlar, istilalar dışında başka acılar da yaşanmış bu topraklarda.

Lozan anlaşmasından sonra, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan ek anlaşma ile Yeronda’da yaşayan Rumlar Yunanistan’a gönderilmiş, Selanik Provuşta bölgesi ve köylerinden gelen Türkler ise Didim’e yerleştirilmiştir. Türkiye’den göçen Rumlar yeni yerleştikleri yere ”Nea Yeronda” demişler, Yunanistan’dan gelen mübadiller de kendi aralarında Yoran’a ”Hisar” demişler.
1955’de yaşanan depremde evleri yıkılınca, devletin inşa ettiği evlere yerleşen mübadiller bu kez Yoran’a Yenihisar ismini uygun görmüşler.

1997 de ise, 90 kilometrelik sahili, 60 a yakın koyu, astımlılar için birebir havasıyla güzeller güzeli Yenihisar, yerleşik halkın isteğiyle ”Didim” olmuştur.
Bir gün mutlaka bekleriz.
2 Responses